Кірон Рід: «ЗНУ змінюється. І мені це дуже подобається!»

Напередодні свого повернення додому ліверпульський гість Запорізького національного університету поділився своїми враженнями від перебування у виші та в нашому місті. Кірон Рід вже втретє відвідав Запоріжжя та вдруге працював викладачем-волонтером у ЗНУ. Юрист за фахом, він читав лекції не лише майбутнім правникам, але й студентам факультетів іноземної філології та журналістики. Комунікабельний англієць не обмежувався лише академічними годинами – протягом місяця він встиг зустрітися з керівниками багатьох підрозділів ЗНУ, поспілкуватися з адміністрацією університету, а також - відвідати студентські концерти.

Про зміни в ЗНУ

Кірон зазначив, що за невеличкий проміжок часу ЗНУ помітно змінився. Це стосується як зовнішнього вигляду вишу, його території, так і наукових досягнень працівників. «Прогулянки студмістечком дуже приємні, у вас фантастичні тюльпани! Я помітив, що за кілька місяців відремонтували три аудиторії на факультеті іноземної філології, а ще кілька молодих науковців склали кандидатські іспити. Це ж чудово!».

Про колектив та студентів

«В університеті працює дружелюбний, великодушний та щедрий колектив, який складається зі справжніх ентузіастів. Штат взаємодіє дуже тісно, розвинене почуття колегіальності та взаємної підтримки. Ви дуже багато працюєте, навіть у суботу. Деякі студенти допомагали мені з перекладом, у такий спосіб вони отримували мовну практику. Рівень володіння іноземною в них дуже гарний. А ще я відвідав весняний фестиваль талантів і був дуже вражений творчими здібностями студентів».

Про конференції

«У вас більшість конференцій проходять у вигляді лекцій – хтось сидить у президії, доповідач виступає за кафедрою. Виходить, що аудиторія ніби розірвана, існує певна дистанція. Мені більше імпонує, коли всі спілкуються за круглим столом. А ще все дуже швидко змінюється, наприклад, про те, що я беру участь у заході, міг дізнатися напередодні».

Про бажання студентів виїхати за кордон

«Це дуже сумно. Вони дивляться на те, що зарплати в Європі вищі, але життя краще в Україні. У вас дуже розвинені родинні зв’язки, приналежність до спільноти, до певної землі (регіону). Ви багато часу проводите зі своїми родинами, маєте позитивні цінності, а також багато речей робите власноруч. У Великій Британії нам зараз необхідно всі ці зв’язки відновлювати».

«Я здивований бажанням людей якнайшвидше позбутися радянських символів та назв. Це потребує додаткових коштів з бюджету. Краще було б використати їх для розвитку туризму та ремонту доріг. Запоріжжя цікаве для туристів саме тим, що воно відрізняється від європейських міст. У вас жахливі маршрутки та трамваї, проте є великий вибір кафе для людей з будь-яким рівнем прибутку. Під час перебування в Польщі помітив, що деякі міста цілком схожі на Запоріжжя – плануванням та будівлями – але виглядають більш доглянутими. Ви теж можете змінити своє місто».

Про свою місію

«Завдання, яке я собі обрав, - рекламувати сучасне життя на Сході України. Близько 80 відсотків інформації, яку я подаю в соціальних мережах, не про освіту, а про звичайне життя. Хочу показати, своїм співвітчизникам та взагалі всім, що Україна – це сучасна цивілізована європейська країна, а не те, що вони бачать по телевізору.
В університет я приїхав на волонтерських засадах, за власний рахунок. Хочу більше дізнатися про регіон, сучасну Україну, це надасть мені гарний досвід для кар’єрного розвитку, зокрема, міжнародної роботи».

Олександра Усенко